Bijdragen aan de Bijenstand

Mits aan een aantal kleine randvoorwaarden wordt voldaan, kunnen mens en bij heel goed samen van een tuin genieten. Door een bijenkas in afgeschermd hoekje met een vrije aanvliegroute te plaatsen, zitten mens en bij elkaar niet in de weg. Daarnaast heeft een bij drinkwater en voedsel nodig, zoals hieronder beschreven. In een stedelijke omgeving zal een imker natuurlijk ook voor een rustig bijenras kiezen.

Heeft u na het lezen van dit alles interesse in bijen bij uw groeninitiatief? De Haagse Tuinbank kan u in contact brengen met de Imkervereniging. Zij geven imkercursussen, zoeken geschikte plaatsen voor de bijenkorven van de leden en kunnen u van nog meer informatie voorzien.

Bij op korenbloem

TIPS VOOR BEPLANTING

Hierbij wat tips om bij te dragen aan de bijenstand door de beplanting in de tuin aan te passen:

 • Geef dracht, gebruik iedere strook of hoek, maar gooi liever nog tegels en kunstgras eruit en zaai of plant bijenbloemen, bijenbomen of bijenstruiken (drachtplanten) en gebruik in geen enkel geval gif.
 • Wilg, fruitbomen, esdoorn, meidoorn, paardenkastanje, acacia, linde, vuilboom, liguster, klimop, wingerd, berberis, honingboom, kornoelje, mahonia, sneeuwbes, hazelaar en bijenboom zijn de belangrijkste bronnen van stuifmeel voor de bij.
 • Lege plekken in de tuin kunt u in april inzaaien met een (kant-en-klaar) bijenbloemenmengsel. Daarin zit vaak: phacelia, boekweit, mosterdzaad, radijs, koriander, goudsbloem, kummel, dille, bernagie of borage, korenbloem, kaasjeskruid. Het bloeit de hele zomer en ziet eruit als een veldboeket. Zie onderaan deze pagina voor meer wilde bijenbloemen.
 • Eén flinke lindeboom draagt ca 10 voetbalvelden vol bloesem.
 • Bijen hebben een voorkeur voor lip- en vlinderbloemigen: klaver, klokjes, korenbloemen
 • Stuur ons een mailtje voor een lange lijst met bijenbloemen.

DE SEIZOENEN

De ontwikkeling van het bijenvolk volgt de natuur, de natuur volgt het weer.

 • De wilg is de belangrijkste stuifmeelleverancier voor wilde en honingbijen. De explosieve groei van bijenvolken in de lente loopt in de pas met de bloei van wilgenbomen. Snoei wilgen daarom niet allemaal tegelijk, maar bijvoorbeeld om het jaar.
 • De geurende lindes zijn ‘s zomers waardevol als leverancier van stuifmeel en nectar in de aanloop naar het aanmaken van winterbijen. Lindebomen zijn in de geschiedenis alom geëerd als heilige boom; Romeinen noemden het “Bijenweide”.
 • In het najaar zijn de bijen met name aangewezen op wilde bloemen en de bijenboom. De bijenboom is behalve erg sierlijk ook een uitermate belangrijke drachtplant voor de nazomer en de herfst.
 • Na de winter doen bijen zich tegoed aan het stuifmeel van de bollen en knollen van sneeuwklokjes, krokussen, blauwe druifjes, winterakonieten, anemonen. Uien zijn zeer nuttig voor bijen, maar moeten van tijd tot tijd worden herplant.
 • Biologische bollen en knollen worden niet in gif gedoopt. Slechts 0,1% van de Nederlandse bollen wordt biologisch gekweekt.

TIPS VOOR TUINONDERHOUD

 • Wilde bijen leggen hun eitjes in holle stengels, ook vogels vinden daar voer. Daarom is het voor het biologisch evenwicht goed om de tuin pas in het late voorjaar op te ruimen en niet al in de herfst. Het gebruik van bladblazers wordt afgeraden.
 • Voor de bouw van een insectenhotel kunt u onbehandelde houtblokken met een scherp boortje inboren, randen afvijlen, en het geheel op ca 1 m hoogte op het zuiden hangen of neerzetten als nestgelegenheid voor wilde bijen. Een andere mogelijkheid is blikjes te vullen met afgesneden takken van bamboe,- rozen-, vlinderstruiken, met riet of dennenappels. De bijen kruipen in de stengels om eitjes te leggen. Gladde randen zijn belangrijk zodat de vleugels niet beschadigen bij binnenkomst, evenals een beschutte, niet te hoge plaatsing op het zuiden.
 • Het leefgebied van wilde bijen heeft een zeer beperkte actieradius, daardoor zijn ze gevoeliger voor het teruglopen van de biodiversiteit.
 • Wij kijken naar de invloed van het een op het ander, planten die elkaar versterken groeperen we, zoals aardbeien en asperges.